24. 11. 2017.Парламентарна делегација Словачке посетила Скупштину АП Војводине

Нови Сад, 24. новембар – Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заједно са председницима и представницима надлежних скупштинских одбора, разговарао је данас са делегацијом Народне скупштине Словачке Републике, коју су чинили чланови Одбора за образовање, науку и омладину и Одбора за културу и медије. 

На састанку je учествовалa и амбасадорка Словачке Републике у Републици Србији Дагмар Репчекова, a чланове делегације Скупштине АПВ представљали су и Дејан Михаљица, председник Одбора за културу и јавно информисање, Стојанка Лекић, председница Одбора за културу и спорт, Јелена Јовановић, заменица председника Одбора за образовање и науку, Александар Фаркаш, заменик председника Одбора за националну равноправност, као и посланици Скупштине АПВ и представници словачке националне заједнице Ана Томанова Маканова, Татиана Вујачић и Павел Сурови. 

Председник Пастор упознао је словачке посланике са специфичностима Скупштине АП Војводине, истичући службену употребу шест језика, међу којима је и словачки. 

„Словачка национална заједница у нашој земљи, а пре свега у АП Војводини у којој већина од њих живи, уважена је и поштована заједница, која са свим осталима снажно доприноси ономе чиме се Војводина поноси, а то је њена вишенационалност, мултикултуралност и мултиконфесионалност“, рекао је Пастор. 

Захваљујући се представницима Словачке Републике на снажној подршци коју ова земља пружа Србији на путу европских интеграција, председник Пастор је нагласио да су различите националне заједнице мотор који може снажно да подупре овај процес. 

Он је упознао чланове словачке делегације са актуелностима везаним за измене и допуне законске материје која уређује област мањинских права у нашој земљи.  Пастор је истакао значај преговарачког Поглавља 23., које се отвара као прво и затвара као последње, а везано је за правосуђе и основна права, нагласивши да је Влада Републике Србије у марту 2016. године усвојила Мањински акциони план.

”Мањински акциони план, који је саставни део поглавља 23., садржи 11 тачака груписаних тако да бисмо кроз њихову реализацију требали обезбедити дуготрајно решавање питања очувања идентита и реализације индивидуалних и колективних права мањинских заједница”, истакао је председник Пастор и нагласио да је веома битно то што ова решења нису наметнута, већ су креирана у сарадњи и уз учешће покрајинских институција, националних савета и републичких органа.

Посланици словачког парламента и представници Скупштине АП Војводине разговарали су и о могућностима успостављање трајне и конкретне сарадње својих радних тела, као и о питањима везаним за области образовања, културе, младих, науке.

 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.