22. 11. 2017.Потпредседница Ђанковић отварила изложбу дечјих ликовних радова „Оправљени свет”

Aleksasndra ĐankovićНови Сад, 22. новембар - Потпредседница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Александра Ђанковић, данас је у холу покрајинског парламента, свечано отворила изложбу дечјих ликовних и литерарних радова под називом „Оправљени свет”.

Желећи да приближи широј јавности дечије виђење света и њихов поглед на теме из области права детета, Покрајински заштитник грађана – омбудсман је поводом обележавања 20. новембра, Светског дана детета, у покрајинском парламенту организовао изложбу ученичких ликовних радова. Отварању изложбе присуствовали су и ђаци основних школа из Војводине.

Отварајући изложбу, потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић изразила је задовољство и нагласила да су данашња изложба и посета деце Скупштини, прилика да саслушамо њихово мишљење и да се подсетимо да као друштво, институције и појединци имамо заједничку обавезу да деци обезбедимо боље услове одрастања. Ђанковић је поручила да је покрајинска Скупштина увек спремна да пружи свој допринос и подржи напоре у испуњавању заједничких обавеза према деци.     

Aleksasndra Đanković

„Задатак и обавеза свих нас као појединаца јесте да сваког дана у години радимо заједно са родитељима и институцијама на решавању проблема са којима се суочавају деца и да им обезбедимо што квалитетније услове за одрастање, а на данашњи дан, желимо да скренемо пажњу да друштво има обавезу према деци. Зато су са нама данас овде у Скупштини и деца и дајемо им прилику да чујемо и њихов глас, да чујемо њихове проблеме и шта је оно што њих мучи, како би заједно могли да стварамо квалитетније услове за њихово одрастање. Скупштина Аутономне покрајине Војводине ће свакако у томе помоћи и пружити подршку, да заједно учинимо ово место бољим. Честитам вам Светски дан детета и желим вам успешан рад и пријатан боравак у покрајинској Скупштини“, казала је Александра Ђанковић.

На отварању изложбе говорили су и др Зоран Павловић, Покрајински заштитник грађана – омбудсман и Милан Дакић, заменик Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права детета. 

„Налазимо се данас на заједничком задатку да са децом сагледамо како се свет може учинити бољим и ја се надам да ћете пренети вашим другарицама и другарима да Светски дан детета у једној години има 365 дана и да свакога дана морамо радити на унапређењу дечијих права, казао је између осталог, др Зоран Павловић. 

Aleksasndra Đanković

У циљу бољег упознавања ученика са смислом и начином рада Скупштине АП Војводине, као институције у којој се доносе важне одлуке од значаја за Покрајину, као и њиховог подстицања на активнији приступ заштити и унапређењу дечијих права, Покрајински омбудсман је дан отварања изложбе искористио и за такозвану симулацију рада Скупштине од стране ученика који су овог пута били у улози посланица и посланика који изгласавају одлуке. Кроз симулативну седницу, ученицама и ученицима основних школа помогла је потпредседница Скупштине Александра Ђанковић. Између осталог, деца су кроз своје ликовне радове и симулативне скупштинске одлуке поручила да сви треба да помажемо једни другима, да не треба да правимо међусобно разлике и да међусобно треба да се слушамо, поштујемо и волимо.    

Izložba dečijih radova u Skupštini AP VojvodineУ данашњем програму наступио је и Дечји хор АКУДУНС „Соња Маринковић“, а ученици одељења IV/1, ОШ „Свети Сава” из Житишта, извели су позоришну представу.

 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.