22. 11. 2017.Положен камен темељац за нову зграду РТВ

Нови Сад, 22. новембар - На новосадском Мишелуку, на месту старе зграде Радио-телевизије Војводине (РТВ) срушене у бомбардовању 1999. године, данас је положен камен-темељац новог, модерног здања РТВ-а.

Камен темељац положио је председник Републике Србије Александар Вучић, заједно са председником Скупштине АПВ Иштваном Пастором, председником Покрајинске владе Игором Мировићем, министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем, градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и генералним директором РТВ-а Миодрагом Копривицом.

Председник Вучић је том приликом изјавио да је НАТО пакт пре 18 година, због погрешне политике, бомбама одговорио новинарима и сравнио са земљом зграду која је стајала на том месту. Он је додао да је данашње полагање камена темељца, због свега тога, много више од почетка радова на неком грађевинском објекту.

"Суочени са рушевинама, ми смо променили онај део менталитета који нас је терао да само тугујемо, кукамо и да се жалимо... ми смо почели да радимо, да градимо тамо где су други рушили, да све буде боље, више и снажније, заменили смо сузе знојем", истакао је Вучић и додао да ће нова зграда РТВ имати 18.000 квадрата и бити најмодернија, светла и пространа.

 "Са ове зграде ће се поново видети цео Нови Сад и биће емитован програм за све људе, нације, народности, како већ хоћете да кажете, који живе у Војводини и који ће у пуној мери бити поштовани", рекао је Вучић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастористакао је да је 1972. године одлуком тадашње Скупштина Социјалистичке Аутономне покрајине Војводине Радио Нови Сад пререстао у Радио-телевизију Нови Сад, а да је 27. новембра 1975. емитованапрва званична емисија из новосадског студија– Дневник у 19.30.

 „Полагањем камен темељца за нову зграду,поставља се темељ за РТВ Војводине 21. века“, рекао је Пастор и додао да је у оснивачким актима записано да ће ова телевизија производити програм натпросечног квалтета.

 "Да ли су у томе успели?Несумњиво, у различитим историјским и политичким контекстима, било је успона и падова. Сигурноје да се квалитет програма може оцењивати сходно различитим мерилима, али сам дубоко уверенда су се генерације новинара увек трудиле да раде по мери професионалног интегритета и савести,померајући увек лествицу навише“, рекао је Пастор и додао да су генерације новинара градиле РТВ Војводине уз пуну свест да затварање у своје културнекругове, снижавање критеријума, сиромашење садржаја,нужно води провинцијализацији.

 Председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је присутне на прошлогодишњу скепсу са којом је дочекана његова најава о изградње нове граде и додао да та скепса није била чудна "после свих празних прича" које смо слушали годинама.

 Мировић је рекао да ће радови на згради бити завршени најкасније до половине 2019. године.

"Нова зграда биће на понос свих нас, биће најмодернија и запослени у РТВ ће имаће најбоље услове за рад", истакао је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је оценио да данас, после 18 година, скидамо ожиљак са лица, али да онај на срцу остаје.

"Данас исправљамо једну историјску неправду, данас градимо, а не рушимо. Ово није пораз рушитеља, већ победа оних који граде", истакао је Вучевић.

Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица оценио је да је полагање темељца за нову зграду историјски тренутак, јер да није, не би се на њега чекало 18 година.

Копривица је подсетио присутне да РТВ већ 70 година производи радијски, а 50 скоро година телевизијски програм, те да она није само медијска кућа, него културна вертикала Војводине.

 "Најавили смо и испратили сваки важнији друштвени догађај, а наша архива чува и баштини различитости и начине живота, који су сведочанство како се може заједно и у миру живети на овим просторима", истакао је он.

Копривица је нагласио и да производња програма на 14 језика није спасила ову кућу од уништења 1999. године, те да је од тада, у немогућим условима, произведено три милиона минута програма.

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.