20. 11. 2017.Одржана седница Одбора за равноправност полова

Odbor za ravnopravnost polovaНови Сад, 20. новембар - Одбор за равноправност полова Скупштине Аутономне покрајине Војводине одржао је данас своју 12. по реду седницу. Чланице и чланови Одбора су се на седници информисали о програму активности у оквиру обележавања Међународне кампање поводом „16 дана активизма против насиља према женама“.

Са циљем подизања свести и анимирања јавности о потреби превенције и спречавања насиља над женама, Одбор ће у сарадњи са Женском парламентарном мрежом и другим механизмима родне равноправности реализовати читав низ активности почевши од 24. новембра, када је планирана заједничка конференција за новинаре покрајинских механизама родне равноправности па све до 10. децембра, Међународног дана људских права, када се завршава годишња кампања.

Између осталог, на седници је најављено да ће се у неколико војвођанских градова и општина одржати јавне трибине на тему спречавања насиља над женама и других обилика родно заснованог насиља, уз учешће свих релевантних чинилаца и представника локалних механизама родне равноправности. И ове године, 8. децембра, Скупштина Аутономне покрајине Војводине биће домаћин Годишње конференције Мреже „ Живот без насиља“, која се одржава са циљем унапређења система превенције и заштите од насиља у породици и родно заснованог насиља.

Odbor za ravnopravnost polovaОдбор за равноправност полова и Женска парламентарна мрежа покрајинске Скупштине заједно ће са покрајинским институцијама и механизмима за остваривање родне равноправности у току кампање подсећати да је насиље над женама један од најчешћих видова кршења људских права данас и најтрагичнији показатељ родне неравноправности, наглашавајући да је потребно чинити одлучне кораке са циљем унапређења заштите и подршке за жртве насиља. Такође, у циљу ефикасности указиваће на потребу заједничког деловања и сарадње између свих сродних механизама за родну равноправност, као и на то да се активности на плану спречавања родно заснованог насиља морају спроводити континуирано током целе године, а не само у току кампање.

Odbor za ravnopravnost polovaУ наставку седнице, Одбор за равноправност полова покрајинске Скупштине је четврту годину заредом, обележио 19. новембар, Међународни дан мушкараца. Тим поводом, седници је присуствовао Дејан Павловић, председник Удружења очева из Новог Сада, који је чланице и чланове Одбора упознао са радом и активностима тог удружења које се бави системском заштитом породице и положајем мушкараца као родитеља, наглашавајући да према подацима Удружења, постоје велики проблеми у једнаком остваривању родитељског права, које је загарантовано Законом. Чланице и чланови Одбора указали су на седници да ће у свом раду и даље настојати да отварају све оне теме и отворена питања у циљу давања пуног доприноса стварању једнаких шанси и могућности за оба пола.