15. 11. 2017.Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine obeležio četiri decenije rada

Novi Sad, 15. novembar - Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, na svečanoj akademiji koja je održana danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, obeležio je 40 godina rada.

Nastao iz potrebe da se na prostorima Vojvodine efikasno leče kardiovaskularne bolesti, kao najteži i najčešći zdravstveni problemi na ovim prostorima, za četiri decenija rada, pružajući svoje usluge ne samo pacijentima iz Vojvodine, Institut se svrstao u red vodećih svetskih institucija u oblasti lečenja bolesti srca i vaskularnog sistema.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković je naveo da je u četrdesetogodišnjoj istoriji Instituta u Sremskoj Kamenici 170 hiljada hospitalno lečenih pacijenata, 35 hiljada operacija na otvorenom srcu, 110 hiljada invazivnih kardioloških procedura, 1,4 miliona lečenih pacijenata i da te velike brojke govore o ogromnom respektu prema 1700 zdravstvenih radnika koji su tokom 40 godina lečili „žilu kucavicu ljudskog organizma“.

„Pokrajinska vlada je uložila oko tri milijarde dinara u vojvođansko zdravstvo, za kupovinu najnovije opreme, infrastrukturno opremanje zdravstvenih objekata, angažovanje mladih lekara, maksimalno se radilo na pomoći u usavršavanju kadrova, naučno-istraživačkim i publicističkim aktivnostima“, rekao je doc. dr Gojković.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kome je uručena plaketa za doprinos Pokrajinske vlade u obezbeđivanju višeg standarda u pružanju zdravstvene usluge lečenja kardiovaskularnih bolesti na teritoriji AP Vojvodine.

Radi se o projektu Pokrajinske vlade, kojim su tri Opšte bolnice: u Subotici, Somboru i Zrenjaninu, opremljene novim angio-salama, čime su stvoreni uslovi da pacijenti sa akutnim infarktom miokarda dobijaju pravovremenu pomoć koja spasava život i u ovim bolnicama.

Tim povodom, na današnjoj svečanosti predstavljeni su ekspertski timovi lekara i medicinskih radnika koji su se na Institutu u Sremskoj Kamenici obučavali za rad u novim angio-salama u Opštim bolnicama u Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

Direktor instituta za KVBV prof. dr Aleksandar Redžek je istakao da kvalitet rada i rezultati Instituta mogu da se uporede sa najboljim centrima i klinikama iz sveta, jer je ova ustanova postupno, ali sigurno gradila svoju reputaciju stalnim praćenjem i implementacijom najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih procedura u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Skupština AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i brojne druge zvanice.

Megjegyzés: az időszerű hírek és az eseménybejelentő szerb nyelven olvasható.