03. 11. 2017.Председник Пастор са делегацијом Истарске жупаније

Нови Сад, 3. новембар – Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор сусрео се данас са делегацијом Истарске жупаније, коју у посети АП Војводини предводе истарски жупан Валтер Флего и председник Скупштине Истарске жупаније Валтер Драндић. 

Наглашавајући да је реч о поновном сусрету представника две регије које деценијама негују блиске пријатељске односе,  председник Пастор и делегација Истарске жупаније разговарали су о неколико иницијатива, чије би спровеђење допринело побољшању сарадње, али и конкретним бенефитима за обе регије.

Председник Пастор је, поред сарадње на институционалном нивоу која подразумева повезивање скупштинских одбора, као посебно значајну област навео и  привредну сарадњу, те позвао представнике Истарске жупаније да узму веће учешће на две, према његовој оцени највеће сајамске манифстације, пољопривреном сајму и сајму туризма.

„Јаче повезивање привредника и већи пласман робе на тржиште Истре био би од обостране користи за наше регије, а то се најлакше спроводи у дело спајањем привредних субјеката и њиховим непосредним контактом“, нагласио је председник Пастор.

Жупан Флего оценио је да би, поред привредне сарадње, Истарска жупанија могла бити добар партнер АП Војводини у области пројеката финансираних од стране Европске уније, с обзиром на чињеницу да је Република Хрватска земља чланица, а Република Србија у предприступном процесу, те да за такве пројекте постоје бројни извори финансирања. Он је додао и да би се будући заједнички пројекти требали што пре дефинисати како би спремни дочекали буђетски период ЕУ за 2020 – 2027. годину.

Председник Пастор је са делегацијом из Истре разговарао и о могућностима сарадње универзитета, с обзиром на то да је универзитет у Истри у фази формирања, као и о областима које се морају и најбоље могу унапредити у процесу приступања ЕУ.

Како би се иницијативе што брже конкретизовале, Пастор и Флего су разговарали и о идеји формирања групе пријатељства Војводине и Истре, коју би чинили посланици из две регије који се определе да дају свој допринос повезивању и сарадњи, те оперативно учествују у тим процесима, за које су парламенти две регије створили институционални оквир пре више од деценије.

Споразум о сарадњи између АП Војводине и Истарске жупаније потписан је 2006. године, а односи се на изражене намере обе стране за ближом сарадњом у областима туризма и културе, пољопривреде и руралног развоја, одрживог развоја и заштите околине, као и научно-технолошке сардње. 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.