02. 11. 2017.Одржана седница неформалне Зелене парламентарне групе

Zelena poslanička grupaНови Сад 2. новембар - Зелена парламентарна група у Скупштини Аутономне покрајине Војводине одржала је данас своју 3. по реду седницу којом је председавала Бранислава Јефтић, председница ове неформалне групе посланика. Седници су поред чланица и чланова Зелене парламентарне групе присуствовали и Милена Малешевић Хомен, представница Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије, Владимир Галић, члан Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине, представници Покрајинског завода за заштиту природе, Фонда за европске послове АП Војводине, Мисије ОЕБС и канцеларије ЕУ инфо поинт у Новом Саду, као и представници невладиних и еколошких организација и заинтересована јавност. 

На седници су размотрена актуелна питања о потреби заштите животне средине у сусрет отварању Поглавља 27 у оквиру преговарачког процеса између Републике Србије и Европске уније. Представница Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије Милена Малешевић Хомен указала је члановима Зелене парламентарне групе да је наша земља упркос великим обавезама и драстичном мањку средстава, у погледу достизања европских стандарда у области заштите животне средине направила снажне практичне и политичке искораке. 

Она је нагласила да се у међународној заједници цене напори и резултати које је Република Србија постигла у тој области протеклих година. Од кључног значаја за успех су подизање свести о значају заштите животне средине, свеобухватан приступ уз учешће свих актера у овој области, разумни рокови и помоћ европских партнера, што се пре свега односи на то да имамо добре пројекте и партнере са којима ћемо моћи да присутупимо одговарајућим европским фондовима, казала је Милена Малешевић Хомен.

Zelena poslanička grupaПредседница Зелене парламентарне групе Бранислава Јефтић нагласила је да је један од главних циљева рада ове групе посланика да се њени чланови али и сви други покрајински посланици што више едукују и упознају са свим битним темама из области заштите животне средине, како би своја искуства могли да пренесу на терену, односно у локалним самоуправама у којима су бирани. У том смислу, акценат је стављен и на активну сарадњу са свим релевантним институцијама, органима, невладним организацијама и другим чиниоцима у области заштите животне средине, као и на стално подизање свести о значају ове теме, речено је на седници.

На данашњој седници, представљене су и активности Покрајинске владе у оквиру уређења и чишћења Великог бачког канала. Наглашено је да се у сарадњи са републичком Владом и европским фондовима предузимају значајне активности на решавању овог великог еколошког проблема. Највећи проблем је недостатак новчаних средстава која се могу обезбедити само из расположивих европских фондова. Између осталог, приступило се изради Просторног плана за деоницу око Врбаса, Црвенке и Куле. Стратегија за решавање проблема подељена је у три фазе. У првој фази је 2015. године завршена изградња колектора у Црвенки. У другој фази предвиђена је изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Врбасу, док је у трећој фази која је оцењена и као најтежа, планирано чишћење наталоженог муља у каналу, што изискује обезбеђивање 20 милиона евра, колико је потребно за овај посао.