24. 10. 2017.Skupštinu AP Vojvodine posetio predsednik Velike narodne skupštine Turske Ismail Karaman

Novi Sad, 24. oktobar - Predsednik Velike narodne skupštine Turske Ismail Karaman, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, posetio je danas Skupštinu AP Vojvodine i sastao se sa predsednikom pokrajinskog parlamenta Ištvanom Pastorom. 

Predsednik Pastor istakao je da je za AP Vojvodinu velika čast što je nakon posete Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i susreta sa najvišim državnim čelnicima, parlamentarna delegacija Turske odlučila da poseti i Skupštinu AP Vojvodine.

Predsednik Pastor i predsednik Karaman su na sastanku izrazili obostrano zadovoljstvo zbog naglašenog jačanja prijateljskih, partnerskih i privrednih odnosa između Srbije i Turske, o čemu najbolje svedoče 16 potpisanih sporazuma, prilikom nedavne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana našoj zemlji.

Pastor je naglasio da ga veoma raduje inicijativa predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković koja je na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Karamanom izrazila predlog da turske investicije pored juga Srbije, budu prisutnije i u AP Vojvodini. 

„Siguran sam da su Pokrajinska vlada, Skupština AP Vojvodine, lokalne samouprave u Vojvodini i svi drugi koji učestvuju u ovom procesu, spremni i sposobni da budućim turskim ulagačima ponude investicionu klimu i podršku koja će ih zadovoljiti i motivisati, kao i da bi efekti te saradnje bili na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Pastor. On je dodao da su potencijali te saradnje veoma raznoliki, ali da su oblasti poljoprivrede i prehrambrene industrije ono što Vojvodinu izdvaja i u čemu može najbolje da se predstavi turskim kompanijama i investitorima.

Predsednik Karaman je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da poseti Vojvodinu, te da je informisan da ova pokrajina, kao jedan od ekonomski najrazvijenijih delova Republike Srbije, snažnije može da bude uključena u privrednu saradnju dve zemlje. On je naveo i da je siguran da bi za tako nešto postojao i veliki interes turskih privrednika.

Predsednik Karaman je naglasio da je zadatak političara da stvaraju poligone i mostove prijateljstva i da omoguće privrednicima da se upoznaju, razmenjuju ideje i sarađuju. On je izrazio želju i za jačanjem saradnje u oblasti kulture, kroz koju bi prijateljski odnosi dve zemlje bili dodatno obogaćeni i što bi povezivalo i zbližavalo građane dve zemlje. 

Predsednik Pastor upoznao je predsednika Karamana i sa uspešnom tradicijom Novosadskog sajma, pre svega sa manifestacijama Poljoprivrednog sajma i Sajma turizma, ocenivši da bi se i na ovaj način mogli razmotriti modeli lakšeg i bržeg ekonomskog povezivanja. 

 

Please note: current affairs and announcements are in the Serbian language.