23. 10. 2017.Одржана седница Женске парламентарне мреже

Ženska parlamentarna mrežaНови Сад, 23. октобар -  Женска парламентарна мрежа Скупштине Аутономне покрајине Војводине одржала је данас своју 9. седницу на којој је размотрила и усвојила Извештај о раду Женске парламентарне мреже у периоду од маја до октобра 2017. године.

Женска парламентарна мрежа Скупштине АП Војводине је у наведеном периоду реализовала следеће активности: Одржала је састанак са предстваницима Покрајинског секретаријата за здрваство и Института за јавно здравље Војводине. Мрежа је учествовала на конференцији „Безбедносни изазови 21. века и  моћ дијалога“, 06. јун ове године у Новом Саду.На конференцији је посебан значај имала дискусија на тему: “Локализација НАП-а - имплементација, повезивања локалних актера са институционалним телима и механизмима за спровођење НАП-а, прикупљање и анализа података“.

Међу значајним активностим у извештајном периоду наведено је и учешће Женске парламентарне мреже на Колегијуму Покрајиснког заштитника грађана-омбудсмана под називом: „Насиље у породици из угла остваривања, заштите и унапређења људских права”, одржаног у Новом Саду, као и учешће на сасатанку Координационог тима мреже „Живот без насиља“.

У наставку седнице, донет је План активности Женске парламентарне мреже у наредном периоду. Женска парламентарна мрежа Скупштине АП Војводине ће учествовати у кампањи обележавања "16 дана активизма против насиља над женама", под називом: „Женска парламентарна мрежа Скупштине АП Војводине – Заједно против насиља над женама“. 

Планирано је и одржавање састанака у локалним самоуправама, те ће се на тај начин ширити мрежа женских одборничких група као вид локалних удруживања у циљу промоције и примене права који су гарант парламентарне демократије и људских слобода. Такође, на седници је предложено и усвојено да се настави активно обилажење локалних самоуправа и општина у циљу унапређења механизама родне равноправности.