18. 10. 2017.Пастор и Будаков на 6. Годишњем форуму Дунавске стратегије

Будимпешта/Нови Сад, 18. октобар – Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и посланик Скупштине АП Војводине Павле Будаков учествују данас на 6. Годишњем форуму Дунавске стратегије, који се одржава у Будимпешти.

Највећи годишњи скуп посвећен спровођењу Дунавске стратегије отворио је премијер Мађарске Виктор Орбан, а на Форуму учествује више стотина представника земаља, регија и градова Дунавског региона, као и представници Европске комисије и других европских институција.

Фокус овогодишњег Форума су теме везане за енергетску безбедност у Дунаском региону, али и теме везане за транспорт и инфраструктурни развој дуж Дунава.

На отварању конференције, поред премијера Мађарске Орбана, говорила је и Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Владе Републике Србије, која је представила приоритете наше земље везано за имплементацију Дунавске стратегије, пре свега у области енергетске безбедности и процеса европских интеграција наше земље.

Током дводневног Форума, учесници ће имати прилику да се кроз низ предавања, округлих столова и дебата упознају са пресеком до сада остварених циљева „Енергетске уније до 2020. године“, у смислу препорука о политици, инфраструктури и тржишним аспектима енергетских тржишта Дунавског региона. Посебан панел биће посвећен разматрању платформе о садашњој и будућој сарадњи између земаља Дунавског региона са оним земљама које припадају овом региону, али нису чланице ЕУ. 

Европска комисија је у децембру 2010. године усвојила Стратегију ЕУ за Дунавски регион (Дунавску стратегију), која је од стране Европског савета потврђена у априлу 2011. године. Тиме је званично постала друга макрорегионална стратегија након стратегије за Балтички регион. Она обухвата 14 држава и њихових регија и градова дуж Дунавског слива, у којима живи oкo 115 милиона људи. 

Акциони план Дунавске стратегије садржи једанаест приоритетних области који се првенствено односе на повезивање Подунавског региона, заштиту животне средине, привредни развој, јачање институционалних капацитета и друго.