13. 10. 2017.Председници Скупштине АПВ и Скупштине Црне Горе о парламентарној сарадњи

Нови Сад, 13. октобар - Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор састао се данас са председником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем, који са сарадницима борави у званичној посети Републици Србији.

Истичући велико задовољство због данашње посете високих званичника Црне Горе, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је након састанка рекао да је заједнички констатовано да сe односи Републике Србије и Црне Горе у протеклих десет година развијају у добром смеру.

„Такви односи највише погодују привредним активностима, о чему говоре и финансијски показатељи који из године у годину бележе тенденцију раста економске сарадње. Ми данас не успостављамо сарадњу, него је само даље развијамо јер она постоји још из времена заједничке државе. Тако су остале не само привредне, него и бројне пријатељске и породичне везе које су нераскидиве, без обзира на то што нам је државно уређење данас другачије“, рекао је председник Пастор.

Пастор је оценио да велику улогу у односима две земље има црногорска национална заједница која је веома бројна у АП Војводини, организована и има свој Национални савет коме Скупштина АП Војводине, као и свим осталим националним саветима пружа пуну подршку у раду и у настојању очувања идентитета, а у смислу службене употребе језика, очувања културе и информисања. Он је додао и да ће данашњи сусрет бити искоришћен и за успостављање институционалне парламентарне сарадње на нивоу скупштинских одбора, размене искустава и примера добре праксе.

Председник Брајовић је нагласио да Црна Гора и АП Војводина имају многе сличности, највише по питању очувања мултикултуралности, мултинационалности и вишејезичности.

„Црна Гора је поносна што представља грађанско друштво и државу која своју мултикултуралност и мултијезичност промовише као велико богатство. Ми се поносимо чињеницом  што смо Уставом и законима регулисали права националних заједница на употребу језика, као и сва друга која се односе на основна људска права и слободе“, истакао је председник Брајовић.

Он је додао да је Црна Гора направила велики искорак у процесу европских интеграција, те да је спремна да заједничким напорима и разменом искустава заједно са Србијом иде даље ка том циљу, како би били од помоћи и државама које још нису приступиле процесу преговора. 

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић заједно данас посетити и представљање збирке ликовних дела Скупштине Црне Горе на Петроварадинској тврђави која, према Брајовићевим речима, представља поклон културној јавности Србије, Војводине и Новог Сада.

Ова збирка од 19 ликовних дела биће изложена и у Музеју града Новог Сада од 17. до 22. октобра у оквиру дела „Збирка стране уметности“.

Састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и амбасадор Црне Горе у Србији Њ. Е. Бранислав Мићуновић, као и генерални конзул Миодраг Канкараш.

 

 Галерија фотографија