13. 10. 2017.Predsednik Pastor na konferenciji „Regionalna saradnja-nordijska iskustva“

Beograd/Novi Sad, 13. oktobar - Povodom posete generalnog sekretara Nordijskog saveta ministara Dagfina Hejbrotena našoj zemlji, u Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je održana konferencija „Regionalna saradnja-nordijska iskustva“, na kojoj je učestvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. 

Konferencija je organizovana u saradnji i uz podršku Nordijskog saveta, Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Narodne skupštine Republike Srbije, a pored generalnog sekretara Nordijskog saveta ministara Dagfina Hejbrotena i predsednika Pastora, na konferenciji su učestvovali i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Marinković, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

Generalni sekretar Nordijskog saveta ministara Dagfin Hejbroten upoznao je učesnike konferencije sa modelom nordijske regionalne saradnje koja zbog svojih rezultata, a po svim statistikama u nordijskoj oblasti žive najsrećniji ljudi u Evropi, važi za jednu od najuspešnijih međudržavnih regionalnih saradnji na svetu. On je dodao da se situacija u nordijskim zemljama može opisati kao socijalni ugovor u kome građani prihvataju relativno visoke poreze i takse, ali to im se vraća na mnoge načine, uključujući i besplatno zdravstveno osiguranje. 

„Visok nivo jednakosti i ravnopravnosti u nordijskim društvima obezbeđuje dobru raspodelu bogatstva i to je jedna od prekretnica koja je dovela do društvenog, psihološkog i svakog drugog blagostanja u nordijskom regionu“, istakao je Hejbroten i dodao da veruje da istorija nordijske regionalne saradnje može da bude inspiracija za druge regione. 

„Za sve važi isto pravilo- zajedno smo jači", naglasio je Hejbroten. 

Predsednik Skupštine  AP Vojvodine Ištvan Pastor predstavio je učesnicima konferencije najznačajnije elemente regionalne saradnje koju AP Vojvodina, kako sastavni deo Republike Srbije, razvija i neguje sa mnogobrojnim regionima iz susednih zemalja, zemalja Evrope, uključujući i nordijske zemlje, ali i Kine, Rusije, Belorusije...

„Svesni smo da parlamentarna saradnja na pokrajinskom nivou, predstavlja važan deo šire slike i viših nivoa saradnje. Dijalog, poverenje i solidarnost, to su uporišne tačke uspešnog modela nordijske saradnje, a siguran sam da su to uporišne tačke razvoja i napretka i našeg regiona“, rekao je Pastor, koji se posebno osvrnuo na aktivnosti iz oblasti  prekogranične regionalne saradnje, u kojima Vojvodina aktivno učestvuje, pre svega kroz evro-regionalne saradnje „Dunav-Drava-Sava“  i „Dunav-Kriš-Moriš-Tisa“.

 Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković rekao je da Balkan može mnogo da nauči od nordijskih zemalja i da na bazi njihovih iskustava definiše mnogo bolju regionalnu saradnju i učini region mnogo atraktivnijim za investicije i bolji život građana. 

 

 

 

 

Megjegyzés: az időszerű hírek és az eseménybejelentő szerb nyelven olvasható.