23. 09. 2017.Потпредседница Александра Ђанковић боравила у радној посети Кикинди

Aleksandra ĐankovićКикинда, Нови Сад, 23. септембар - Потпредседницa Скупштине Аутономне покрајине Војводине Александра Ђанковић, присуствовала је данас у Градској кући у Кикинди, свечаном пријему који је у част одржавања 32. традиционалне туристичке манифестације под називом "Дани лудаје" уприличио градоначелник тог банатског града, Павле Марков.

Пријему код градоначелника Кикинде, присутвоваали су и амбасадори Сједињених Америчких Држава, Краљевине Норвешке, Републике Црне Горе, републички и покрајински посланици, представници Покрајинске владе, туристичких организација и бројни угледни гости, који су након свечаног пријема заједно са градоначелником и представницима Града Кикинда, обишли манифестацију, излагачке штандове и присуствовали традиционалном надметању учесника у избору за најдужу и најтежу бундеву лудају. 

У разговору са домаћинима, потпредседница покрајинске Скупштине Александра Ђанковић, изразила је задовољство и оцењенила да је манифестација "Дани лудаје" по броју домаћих и страних излагача и посетилаца, као и по свом квалитету у потпуности оправдала епитет домаћег туристичког бренда који из године у годину заузима све значајније место у туристичкој понуди Војводине. 

Aleksandra Đanković

То је уједно и потврда да је туризам у Војводини са правом препознат као једна од најзначајнијих и најперспективнијих привредних грана којој и у наредном периоду треба посветити посебну пажњу, нагласила је потпредседница Ђанковић.      

По броју учесника и посетилаца посебно из суседних држава, овогодишња манифестација спада у једну од највећих до сада, а град Кикинда се и ове године доказао као добар домаћин који има шта да понуди и домаћим и страним гостима, оцењено је приликом посете манифестацији. 

За време одржавања "Дана лудаје", Град Кикинда постане на неколико дана туристички центар Војводине, захваљујући биљци лудаји. На бившим јужнословенским просторима она је позната још као тиква, бундева, мисирача, али само у Банату зову је лудаја. Група кикиндских ентузијаста је 1986. године организовала прве „Дане лудаје“ и убрзо привукла љубитеље бундеве и тикве из целе земље и региона.

Aleksandra Đanković

Данас, „Дани лудаје“ представљају велику туристичку манифестацију,карактеристичну по томе што се учесници надмећу чија је лудаја најдужа и најтежа. Победничке лудаје у највећем броју случајева имају тежину преко 400 килограма.