04. 08. 2017.Održan Kolegijum Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana posvećen nasilju u porodici

Novi Sad, 04. avgust – Kolegijum Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana posvećen temi nasilja u porodici iz ugla ostvarivanja, zaštite i unapređenja ljudskih prava održan je danas, sa nastojanjem da se doprinese  javnom dijalogu o jednoj od najnegativnijih pojava u savremenom društvu. 

Otvarajući ovaj skup, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prof. dr Zoran Pavlović istakao je da nasilje u porodici nije lična stvar. 

„Porodica koja trpi nasilje je porodica bez srećnih članova. Specifičnost nasilja u porodici je to što je ono najčešće rodno zasnovano. Osim žena, ono se proširuje na decu, na starije članove porodice, na školu, na zajednicu. Institucija Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana stoga smatra da je u cilju prevencije ove vrste nasilja žrtvama potrebno obezbediti jednostavan, neposredan pristup službama pravne pomoći, a nadležne institucije i mehanizme podrške učiniti što funkcionalnijim”, istakao je Pavlović. 

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar izrazila je zadovoljstvo zbog inicijative Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana da se tema porodičnog i rodno zasnovanog nasilja održava u fokusu, da se o njoj permanentno razgovara i pronalaze najbolji mehanizmi prevencije. 

Ona je naglasila da će, kao i do sada, Skupština AP Vojvodine nastojati da u maksimumu svojih mogućnosti i nadležnosti podrži ovakve inicijative, kao i da je ova tema predmet izrazitog interesovanja pokrajinskih poslanika, koji su u najbližem kontaktu sa građanima kao njihovim izabranim predstavnicima. 

O ovim temama iz raznih uglova govorile su Danica Todorov, stručnjakinja u oblasti rodne ravnopravnosti, Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije, dr Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka i dr Ksenija Đurić Atanasijeski, stručnjakinja u oblasti rodne ravnopravnosti sa Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu. Izlaganja uvodničarki odnosila su se na odgovor sistema na situacije porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, položaj žene u postupcima pred institucijama, femicidu kao posledici rodno zasnovanog nasilja i pozitivnom pristupu rodnoj ravnopravnosti kao društvenom procesu. Zapažanja pokrajinske mreže „Život bez nasilja”, kojom Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman koordinira već trinaestu godinu, iznela je Snežana Knežević, zamenica za ravnopravnost polova u ovoj instituciji. 

Pomoćnica pokrajinskog sekretara Svetlana Selaković ukazala je na dosadašnje aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata usmerene ka prevenciji nasilja u porodici, a Kolegijumu su prisustvovale i mr Svetlana Babić, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, Stojanka Lekić, predsednica Odbora za sport i omladinu Skupštine APV, Nada Milanović, zamenica predsednice Odbora za ravnopravnost polova Skupštine APV, pokrajinske poslanice Jelena Jovanović i Rajka Lučar, kao i Zorana Antonijević, savetnica za rodnu ravnopravnost u Misiji OEBS u Srbiji. 

 

Napomena: aktualnosti i najave događaja su na srpskom jeziku.