23. 06. 2017.Завршно обележавање 75. година од доласка југословенских затвореника у Норвешку

Ботн/Нови Сад, 23. јун – У норвешкој општини Салтдал, у месту Ботн, где се налази највеће сабирно гробље у Северној Норвешкој, у част југословениским затвореницима интернираним током Другог светског рата у Норвешку, венце су на спомен плочу положили норвешки краљ Харалд V и амбасадорка Републике Србије у Норвешкој Сузана Бошковић-Продановић.

Венце су носили троје унука затвореника који је преживео логор у Норвешкој, Маја. Лука и Ива Димитријевић, уз традиционалну народну песму „Тамо далеко“, у изведби Јасмине Козић из Ниша, која данас живи у Норвешкој.

Велики број присутних гостију из Норвешке и Србије, као и представнике удружења пријатељстава две земље, поздравила је председница Парламента Округа Нордланд Соња Стин, још једном истичући значај одржавања ових веза и њихово преношење на будуће генерације.

Током церемоније је истакнуто да је у Норвешкој живот изгубио 2081 затвореник, док је на ратном гробљу у Ботну сахрањено укупно 1911 затвореника. Они су принудно радили на изградњи пута, данас познатијег као Крвави пут, а норвешко локално становништво помагало је ратним заробљеницима колико год је то било у њиховој моћи. Пријатељство које је тада настало између заробљеника и локалног становништва  настављено је кроз сарадњу општина и градова из Покрајине Норланд и Републике Србије и њихово братимљење.

Последњег дана у недељи обележавања 75. година од доласка југословенских затвореника у Норвешку, гости из Србије заједно са домаћинима, откриће спомен плочу на месту бившег затвореничког кампа у Усену. Они ће одгледати пројекцију документарног филма „Крвави пут“ и окупити се на врху планине Коргфјелет у знак мира, где ће представници Друштва пријатељства Норвешка-Западни Балкан такође открити споменик настрадалима.