22. 06. 2017.Otkrivena spomen ploča u znak prijateljstva Melenaca i norveškog grada Fauske

Fauske/Novi Sad, 22. jun – U okviru nedelje obeležavanja 75. godišnjice od stradanja jugoslovenskih zatvorenika koji su tokom Drugog svetskog rata deportovani u Norvešku, u norveškom gradu Fauske otkrivena je spomen ploča u znak prijateljstva ovog grada sa naseljem Melenci, čiji su stanovnici bili među nevino stradalim žrtvama.

Svečanom otkrivanju spomen ploče prisustvovala je i delegacija Skupštine AP Vojvodine u kojoj su bili predsednik Ištvan Pastor, potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica, pokrajinski poslanik Milenko Jovanov i generalni Sekretar Nikola Banjac. Među prisutnima bili su i predsednica Parlamenta Okruga Norland Sonja Stin i ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj Suzana Bošković Prodanović.

Predsednik Saveta MZ Melenci Veselin Frajić podsetio je da je još 1977. godine uspostavljena saradnja između dva mesta, da bi se sačuvala uspomena na žrtve i uspostavilo trajno prijateljstvo između dva naroda, s obzirom na nesebičnu pomoć koju je lokalno stanovništvo pružalo zatvorenicima.

„Neizmerno smo zahvalni našim pobratimima iz Fauske što su podigli ovu spomen ploču kako se nikada ne bi zaboravilo da su i Melenčani bili tu i dali svoje živote kako bismo danas živeli mirno i slobodno“, istakao je Frajić.

Gradonačelnik Fauske Jorn Stene rekao je da je četrdesetogodišnje prijateljstvo između ova dva mesta, priča o životu i smrti, o zatvorenicima koji su se borili i dali svoje živote za slobodu, konkretno 31 mladiću iz Melenaca od kojih su se samo trojica vratila svojim kućama.

„Ne smemo zaboraviti istoriju dok gradimo budućnost. Izuzetno mi je drago što su danas sa nama mladi iz Melenaca i Fauske jer je na mladima da prenesu na buduće generacije ovo prijateljstvo. Mir se ne podrazumeva, on se gradi, a na mladim ljudima ostaje da to čine“, rekao je Stene.

Delegacija je prisustvovala i otkrivanju ploče u Beisfjordu na kojoj se nalaze informacije o 900 jugoslovenskih zatvorenika koji su 1942. godine dovedeni u istoimeni logor. Predsenik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednica Parlamenta Okruga Norland položili su venac na spomenik stradalim žrtvama u ovom logoru.