21. 06. 2017.Delegacija Skupštine APV na obeležavanju 75. godišnjice stradanja ratnih zarobljenika u Norveškoj

Narvik/Novi Sad, 21. jun – Delegacija Skupštine AP Vojvodine, zajedno sa predstavnicima gradova Kikinda i Niš, boravi u višednevnoj poseti norveškoj regiji Nordland, povodom obeležavanja 75. godišnjice stradanja ratnih zarobljenika u više logora u Nordlandu, među kojima je bio i veliki broj državljana tadašnje Jugoslavije, između ostalih i građana Kikinde, Melenaca, Gornjeg Milanovca i Prokuplja.

Nakon nemilih ratnih događaja, među brojnim gradovima i opštinama Norveške i Srbije uspostavljene su prijateljske veze, a potpisan je i Sporazum o prijateljstvu između Kikinde i norveškog grada Narvik. Ovaj sporazum potpisan je ponovo, nakon 66 godina od potpisivanja prvog sporazuma, a potpisali su ga zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić i gradonačelnik Narvika Rune Edvardsen.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor koji u Norveškoj boravi zajedno sa potpredsednikom Skupštine APV Damirom Zobenicom, pokrajinskim poslanikom Milenkom Jovanovim i generalnim sekretarom Nikolom Banjcem, istakao je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje dva grada i dve regije.

„Svi mi koji se bavimo politikom i javnim poslom često sebi postavljamo pitanje. Ima različitih odgovora na to pitanje, ali ako ljudi dožive ovakvo prijateljstvo i uspostave ovakve kontakte onda se odgovor nameće sam po sebi“, rekao je Pastor i dodao da je ova poseta dodatni korak u višedecenijskoj saradnji između gradova i opština u Vojvodini i Nordlandu, koji su deo zajedničke istorije Norveške i Srbije.

„Ono što je posebno je značajno jeste činjenica da se traže novi sadržaji u saradnji i dosta se ulaže u saradnju mladih, a to je ono što sigurno obezbeđuje dugovečnost ovih kontakata“, istakao je predsednik Pastor posebno se zahvalivši predsednici Skupštine okruga Nordland Sonji Stin koja je, prema njegovim rečima, uložila puno truda i energije u prijateljske i partnerske odnose dve regije.

Predsednica Stin istakla je poseban značaj što je saradnja započeta nakon Drugog svetskog rata nastavljena i sedamdeset godina kasnije i zahvalila se gradonačelniku Narvika na gostoprimstvu, kao i delegaciji iz Srbije koja je došla kako bi učestvovala u „Spomen putovanju“, u znak sećanja na nevino stradale žrtve.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovala je i ambasadorka Srbije u Norveškoj Suzana Bošković – Prodanović.

Delegacija Skupštine AP Vojvodine prisustvovala je koferenciji „Jugosloveniski ratni zatvorenici i sećanje na njih“ u Narvik centru, u okviru koje su stručni predavači govorili o istorijskim činjenicama ovih stradanja, ali i o kontaktima dve zemlje nakon rata, a prikazani su kratki filmovi na ovu temu, kao i novi dokumentarni film o zarobljenicima u Beisfjordu.

 

 

 

Menţiune: actualităţile şi anunţul evenimentelor sunt în limba sârbă.