12. 06. 2017.Na tematskoj sednici Zelene parlamentarne grupe predstavljena cirkularna ekonomija kao šansa za razvoj Vojvodine i Srbije

Ištvan PastorNovi Sad, 12. jun 2017. godine - U Skupštini  Autonomne pokrajine Vojvodine danas je održana tematska sednica Zelene parlamentarne grupe posvećena promociji cirkularne ekonomije, kao novom ekonomskom modelu koji ima za cilj da pospeši domaći privredni razvoj udruživanjem ekonomskih potencijala, uz poštovanje standarda iz oblasti zaštite životne sredine.

Prednosti tranzicije domaće privrede ka ovakvom novom ekonomskom modelu koji uspešno funkcioniše u razvijenim državama, posebno u Skandinaviji, zahteva promenu poslovne svesti i stvaranje okvira za uvođenje i primenu takozvanog čistijeg načina proizvodnje i prerade, održavanja i prometa proizvoda uz strogu zaštitu životne sredine. 

Za Republiku Srbiju, cirkularna ekonomija predstavlja veliki izazov i šansu za privredni razvoj, a jedan od ciljeva jeste i da Srbija postane lider u regionu u oblasti cirkularne ekonomije, poručeno je danas sa tematske sednice Zelene parlamentarne grupe u Skupštini Vojvodine.  

Sednicu je podržao predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, a zajednički su je realizovali Misija OEBS u Srbiji i Zelena parlamentarna grupa poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Majkl UjheharaUvodnim obraćanjem, sednicu su otvorili predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor i zamenik Šefa Misije OEBS u Srbiji, Majkl Ujehara (Michael Uyehara).

Pozdravljajući skup, predsednik Pastor je izrazio zadovoljstvo današnjom sednicom naglašavajući da je tema cirkularne ekonomije pun pogodak, jer se radi o izuzetno važnoj temi o kojoj se u javnosti malo zna. On je ocenio da je tematska sednica Zelene parlamentarne grupe posvećena predstavljanju cirkularne ekonomije u Srbiji doprinos naporima da se poveća svest o značaju tog vida privrednog razvoja i čestitao Zelenoj parlamentarnoj grupi i Misiji OEBS što su upriličili takav skup u pokrajinskoj Skupštini.

„Uvažene dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo što smo se danas ovde u Skupštini okupili u ovako velikom broju. Mislim da govorimo o veoma važnoj temi o kojoj ne znamo baš mnogo. Ali, ako bi smo sada rešili da se malo poigramo i da napravimo anketu među građankama i građanima na ulici i da ih pitamo šta znaju o kružnoj privredi mislim da više od 90 odsto ispitanika ne bi znalo gotovo ništa o tome. Zato, mislim da je ova današnja sednica pun pogodak i želim da čestitam Zelenoj parlamentarnoj grupi i Misiji OEBS što su danas ovde organizovali ovaj stručni  skup. Mi smo po pitanju današnje teme još uvek daleko od nekih razvijenih zemalja kao što su na primer skandinavske zemlje, pre svih Švedska koja uvozi smeće, a to čine i druge razvijene evropske zemlje. Mi se još uvek borimo sa određenim problemima kao što su razdvajanje smeća ili divlje deponije i zato je potpuno normalno što smo pokrenuli ova pitanja i preduzeli korake sa ciljem da podižemo svest o značaju teme o kojoj govorimo. Ako posmatramo Vojvodinu u ovom smislu, videćemo koliko ima energije koju treba ujedinjiti i nadam se da ćemo svi zajedno u tome uspeti“, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i poželeo učesnicama i učesnicima uspešan rad.     

Branislava JeftićZamenik Šefa Misije OEBS u Srbiji, Majkl Ujehara istakao je da ta organizacija radi na tri dimenzije u Srbiji, a to su bezbednost, ekonomija i ljudska prava. On je izrazio zadovoljstvo zajedničkom saradnjom i uzajamnom podrškom između te međunarodne organizacije i Skupštine AP Vojvodine.

“ Misija OEBS podržava ovakav koncept humane bezbednosti.  Životna sredina je bezbednosni termin, a resursi nisu bekrajni  zato se uvođenjem koncepta cirkularne energije mogu eliminisati potencijalne opasnosti“, rekao je Ujehara. Poenta je da se sa profitnog modela pređe na model samoodrživosti i ponovne upotrebe resursa. Vojvodina i Srbija su tu već napravile prve korake. Ovakva promena u privrednom razvoju Srbiju vodi u pravcu da postane lider u regionu“, rekao je Ujehara.  

„Neformalna Zelena parlamentarna grupa je u svom Godišnjim planu zacrtala čitav niz aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu i unapređenje stanja u oblasti životne sredine i održivog razvoja,  i to pre svega kroz edukaciju naših poslanika ali i drugih donosioca odluka koji dolaze iz različitih lokalnih samouprava i opština sa ciljem da oni u svojim sredinama naknadno mogu da predstave primere dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i da iniciraju neke dobre ideje ili rešenja na lokalu. Da bi smo to sproveli, intenzivirali smo i zajedničku saradnju sa državnim organima, međunarodnim i domaćim organizacijama, srodnim radnim telima na svim nivoima, sa nevladinim sektorom, stručnom javnošću i naravno sa medijima. 

Branislava JeftićDanašnja tematska sednica, koju zajednički realizujemo sa Misijom OEBS u Srbiji i uz podršku predsednika Skupštine Ištvana Pastora, ima za cilj da promoviše značaj cirkularne ekonomije za održivi razvoj širom Srbije. Poznato je da je zelena ekonomija budućnost privrednog napretka i samoodrživosti i da donosi veliki broj novih radnih mesta.  Zato smo ovde u Skupštini Vojvodine okupili veliki broj relevantnih činilaca koji će nas bliže upoznati sa konceptom i principima cirkularne ekonomije i njenim prednostima koje proističu iz uvođenja takozvanog čistog načina proizvodnje, održavanja i prometa proizvoda. Predstavljanjem primera dobre prakse, bićemo u prilici da vidimo smernice  ka uvođenju i značajnijoj primeni cirkularne ekonomije u našoj nacionalnoj privredi“, kazala je u svom obraćanju predsednica Zelene parlamentarne grupe  u Skupštini AP Vojvodine Branislava Jeftić.

Tematskoj sednici Zelene parlamentarne grupe prisisutvovali su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine, pokrajinski poslanici, predstavnici resornih državnih organa, lokalnih samouprava, Privredne komore Srbije, Misije OEBS, Nemačke  organizacije za tehničku saradnju (GIZ) i druga zainteresovana lica, sa ciljem da razmene iskustva i da se bliže upoznaju sa konceptom i principima cirkularne ekonomije i njenim prednostima.

Branislava JeftićNa sednici je predstavljena aktuelna pozicija Srbije u ovoj oblasti, odnosno zakonski okviri, njihovo prilagođavanje standardima EU, predstavljene su obaveze koje proizilaze iz nove zakonske regulative, zatim  strateški ciljevi, izazovi, dosadašnji rezultati, kao i naredni koraci.

 

 

Poznámka: aktuality a oznámenie udalostí sú v srbskom jazyku.