29. 05. 2017.Pastor i državni sekretari u poseti Domu „Otthon“ u Staroj Moravici

Stara Moravica, 29. maj – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i državni sekretari u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalma pitanja Vladimir Ilić i Nenad Ivanišević posetili su danas Dom za lica ometena u mentalnom razvoju „Otthon“ u Staroj Moravici.

Nakon obilaska starog objekta ovog doma, za koji je danas dogovoreno ulaganje značajnih sredstava u rekonstrukciju i adaptaciju od strane resornog ministarstva, predsednik Pastor je istakao da je zadatak politike i nosioca javnih ovlašćenja pružanje pomoći  štićenicima, ali i zaposlenima koji veoma posvećeno i odgovorno rade svoj posao i udovoljavaju svojim društvenim obavezama.

„Danas je dogovorena jedna velika kvalitativna promena u funkcionisanju ove institucije za sledećih nekoliko decenija. Dogovoreno je investiranje u kapacitete Doma u iznosu od više od sto miliona dinara i na taj način će se zaokružiti efikasno pružanje usluga“, rekao je predsednik Pastor i zahvalio se državnim sekretarima što su prihvatili njegovu inicijativu i došli u Staru Moravicu kako bi zajednički našli rešenje i pružili pomoć ovoj instituciji.

On je dodao i da veruje da će današni dogovor veoma brzo da se nađe i u pisanoj formi te da će se uskoro krenuti i u realizaciju dogovorenih projekata.

Državni sekretari u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakli su da je današnji dogovor najbolji primer dobre saradnje republičkih, pokrajinskih i institucija lokalne samouprave. Oni su naglasili da će zahvaljujući Kancelariji za javna ulaganja ova ustanova u naredne dve godine dobiti sve što je neophodno zato što je jedna od najstarijih ustanova koja brine o najtežoj kategoriji korisnika. Prema njihovim rečima, ovu instituciju resorno ministarstvo je uvrstilo na listu prioritetnih objekata iz oblasti socijalne zaštite kome je potrebno ulaganje  radi unapređenja kvaliteta rada.

Direktor Doma Bela Majlat rekao je da je predviđeno da se opredeljena sredstva utroše u izgradnju nove kuhinje i trpezarije za korisnike, uvođenje lifta koji će u olakšati kretanje korisnika, kao i za kupovinu jednog sanitarnog vozila.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predsednik Opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder.

Dom „Otthon“ u Staroj Moravici je osnovan 1946. godine i zbrinjava lica ometena  u mentalnom razvoju starija od 18 godina.  

 

 

Megjegyzés: az időszerű hírek és az eseménybejelentő szerb nyelven olvasható.