17. 05. 2017.Gostima iz Nemačke predstavljena iskustva u proizvodnji genetski nemodifikovane soje u Vojvodini

Odbor za poljoprivreduNovi Sad, 17. maj - Članovi Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine pokrajine Vojvodine i članovi Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koji su u višednevnoj radnoj poseti AP Vojvodini, održali su danas radni sastanak sa predstavncima Naučnog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, predstavnicima udruženja „Dunav soja“ i predstavncima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Gostima iz Nemačke su na sastanku predstavljena iskustva, domaći potencijali, aktivnosti, i rezultati na polju uzgoja domaćih i međunarodno priznatih sorti genetski nemodifikovane soje, kao i ostvareni rezultati i dalji planovi u pogledu proizvodnje organske i zdrave hrane. Gosti iz Nemačke upoznali su se i sa Projektom uzgoja pomenute soje u zemljama Dunavske regije, podržanim od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Nenad Borović istakao je na početku sastanka da je novosadski Naučni Institut za ratarstvo i povrtarstvo sa oko hiljadu svojih sorti, najeminentnija domaća naučna ustanova u oblasti poljoprivrede  i brend Srbije, Vojvodine i Novog Sada.  

Odbor za poljoprivreduSoja postaje sve atraktivnija na evropskom tržištu kao alternativni izvor proteina a Nemačka, kao i druge evropske zemlje ima potrebu za zdravom, kvalitetnom i bezbednom nemodifikovanom sojom, rečeno je na sastanku. Ove godine, u Srbiji je planirana proizvodnja soje na oko 230 hiljada hektara, a prošlogodišnji prinos bio je čak 3,45 tona po hektaru. Odeljenje za soju Naučnog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ima oko 150 priznatih  i kvalitetnih sorti u zemlji i inostranstvu, od kojih se čak 31 sorta nalazi na Evropskoj sortnoj listi, i ni jedna od ovih sorti nije genetski modifikovana. Takođe, sorte soje iz novosadskog Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo prisutne su u zemljama širom sveta. 

  

 

Please note: current affairs and announcements are in the Serbian language.