15. 05. 2017.Odbor za ruralni razvoj Parlamenta Baden-Virtemberga u poseti Poljoprivrednom sajmu i Institutu „Biosens“

Novi Sad, 15. maj – Članovi Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta Savezne nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, Odbora za poljoprivredu Skupštine APV, zajedno sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom, posetili su danas 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković upoznao je članove delegacije sa višedecenijskom tradicijom ovog Sajma, istakavši da se ovogodišnja manifestacija ističe po broju izlagača i posetilaca, kao i po kvalitetu različitih sajamskih izložbi i velikom interesovanju inostranih posetalica i izlagača. Zajedno sa predsednikom Pastorom, članovima nemačke delegacije preneo je želju da u nekoj od narednih godina, Savezna Republika Nemačka bude zemlja partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Predsednik Pastor istakao je da je Poljoprivredni sajam respektabilna institucija, te jedan od najvećih vojvođanskih brendova.

On je dodao da će visoka delegacija iz Nemačke posetom ovom sajmu dobiti najbolji uvid u celokupnu sliku vojvođanske poljoprivrede.

„Novosadski sajam je u punom sjaju i odavno je postao manifestacija od velikog značaja ne samo za Vojvodinu i Srbiju, već i za čitav ovaj region“, naglasio je predsednik Pastor.

Članovi dva odbora zajednički su obišli i veliki broj izlagača, između ostalih štandove Vlade AP Vojvodine, Privredne komore Vojvodine, Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, JP „Vojvodinašuma“, kao i zemlje partnera ovogodišnjeg sajma Bosne i Hercegovine.

Pre posete Novosadskom sajmu, delegacije su zajednički obišle i Univerzitet u Novom Sadu i Institut „Biosens“. Sa rektorom novosadskog Univerziteta Dušanom Nikolićem i direktorom Instituta „Biosens“ prof. dr Vladimirom Crnojevićem, razgovarano je o modelima sadašnje i mogućnostima buduće univerzitetske saradnje, pre svega u oblasti poljoprivrede i IT tehnologija.

Gostima iz Nemačke predstavljena su najuspešnija dostignuća Instituta „Biosens“, koja su, prema rečima direktora Crnojevića, rezultat predanog rada velikog broha vrhunskih naučnika i istraživača.

Poznámka: aktuality a oznámenie udalostí sú v srbskom jazyku.