06. 09. 2013.Inicijativa za formiranje Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine

 

Novi Sad, 6. septembar – Povodom inicijative za formiranje Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine, koju je pokrenuo Odbor za ravnopravnost polova Skupštine APV, u Čortanovcima je danas održan okrugli sto na kojem su poslanice pokrajinskog parlamenta i ostali učesnici razgovarali o potrebi i značaju ovakvog udruživanja. 

 

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor istakao je da ovu inicijativu doživljava kao veoma važnu i da ona sazlužuje punu podršku.

 

„Korpus ljudskih prava nezamisliv je bez ženskih prava, a problem nastaje i razlika se uoči uglavnom onda kada se sa reči pređe u realnost. Zbog toga punim kapacitetom treba podržati svaku inicijativu koja može dati doprinos ostvarivanju tih prava u realnost i stvaranju pravičnijeg i slobodnijeg društva“, istakao je Pastor. 

On je naglasio da se Skupština Vojvodine i do sada trudila da trasira put i čini konkretne korake na stvaranju tog pravičnijeg društva, pa je tako i pre nego što je to učinjeno na nacionalnom nivou, uvedena institucija ombudsmana i doneta strategija za borbu protiv nasilja nad ženama.

„Inicijativa za formiranje ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine je još jedan korak u tom smeru. Ono što je sigurno jeste da se stvari neće i ne mogu same promeniti, već to moramo učiniti mi. Nije mali broj primera kroz istoriju koji nam govore da su stvari koje su nekad izgledale nemoguće, a tiču se ljudskih prava, postale realnost“, rekao je Pastor.

Predsednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine APV Stojanka  Lekić,na čiju inicijativu je ovaj početni sastanak i održan, naglasila je da cilj formiranja ženske parlamentarne mreže u pokrajinskom parlamentu motivisan željom i namerom da se više pažnje posveti ženskim pitanjima ali i svim drugim važnim pitanjima iz ženskog ugla. 

Prema njenim rečima, činjenica je da je neophodno stvoriti uslove za za učešće većeg broja žena na pozicijama odlučivanja i uticaja, a da njihova međusobna saradnja, komunikacija i razmena iskustva može pomoći da se statistika promeni. 

O važnosti rodne ravnopravnavnosti sa učesnicama je razgovarala i Sonja Liht, predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost, i predstavnici OEBS-a koji su takođe pružili punu podršku ovakvoj inicijativi. Svoja iskustva prenele su i Marija Obradović i Gordana Čomić, narodne poslanice,  predstavnice Ženske  parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije